Jean-Marie Bytebier

NATURE IS - IMMIGRATION - IS NATURE

Opening Sunday 9 December 2018 14:0018:00

Exhibition9 December 201812 January 2019   

[EN] Nature takes us closer to the spirit of objectivity. It is a world without any prejudices, just life as it is. A labyrinth of time. The forest, the spectator smothered and blindfolded with leaves. It positions itself between us and our expectations of visual depth and annihilates the possibility of putting it into words, of storytelling. The forest is not the setting, it is the story, history, itself. Forests of time. An avalanche has dragged off tree trunks, branches and stones. The ash tree is a noble shade tree, bursting with medicinal and fortifying properties. A tree is a portal between heaven and earth and it is immeasurable. Everything on earth is constantly moving. Nothing on earth retains an unchanging, constant shape and our feelings regarding the external aspects of our environment will therefore inevitably also evolve and disappear. Garden Rules, a source in a garden, a fountain of living water.

Jean-Marie Bytebier, Formentera, 2018

[NL] De natuur brengt ons dicht bij de geest van de objectiviteit. Het is een wereld zonder vooroordelen. Het is het leven op zich. Een labyrint van tijd. Het bos, de toeschouwer gesmoord en geblinddoekt met bladeren. Het plaatst zich tussen ons en onze verwachtingen van visuele diepte en vernietigt de mogelijkheid tot het verbale, het verhaal. Het bos is niet het decor, maar de geschiedenis zelf. Bossen van tijd. Een lawine had ‘s winters boomstammen, takken en stenen meegesleurd. De Es is een nobele schaduwboom, vol geneeskrachtige en versterkende eigenschappen. Een boom is een poort tussen aarde en hemel en onmeetbaar. Alles op aarde is voortdurend in beweging. Niets behoudt er een onveranderlijke en vaste vorm en onze gevoelens, die zich aan uiterlijke zoeken hechten, zullen dus onvermijdelijk eveneens veranderen en verdwijnen. Garden Rules, een bron in een tuin, een fontein van levend water.

Jean-Marie Bytebier, Formentera 2018

Exhibition views

Photo: Karel Moortgat

Photo: Karel Moortgat

Photo: Karel Moortgat

Photo: Karel Moortgat

Photo: Karel Moortgat

NATURE IS - IMMIGRATION - IS NATURE (2018) - acrylic on canvas - 240x190cm. Photo: Karel Moortgat

IT IS A PERFECT DAY TO FLY (2018) - acrylic on canvas - 210x150cm. Photo: Karel Moortgat

A LABYRINT OF TIME (2018) - acrylic on canvas - 200x140cm. Photo: Karel Moortgat

IT’S A PERFECT DAY TO FLY (2018) - acrylic on canvas - 180x150cm. Photo: Karel Moortgat

A LABYRINT OF TIME (2018) - acrylic on canvas - 210x150cm. Photo: Karel Moortgat

PRESS RELEASE

De natuur brengt ons dicht bij de geest van de objectiviteit. Het is een wereld zonder vooroordelen. Het is het leven op zich. Een labyrint van tijd. Het bos, de toeschouwer gesmoord en geblinddoekt met bladeren. Het plaatst zich tussen ons en onze verwachtingen van visuele diepte en vernietigd de mogelijkheid tot het verbale, het verhaal. Het bos is niet het decor, maar de geschiedenis zelf. Bossen van tijd. Een lawine had s’ winters boomstammen, takken en stenen meegesleurd. De Es is een nobele schaduwboom, vol geneeskrachtige en versterkende eigenschappen. Een boom is een poort tussen aarde en hemel en onmeetbaar. Alles op aarde is voortdurend in beweging. Niets behoudt er een onveranderlijke en vaste vorm en onze gevoelens, die zich aan uiterlijke zoeken hechten, zullen dus onvermijdelijk eveneens veranderen en verdwijnen. Garden Rules, een bron in een tuin, een fontein van levend water Jean-Marie Bytebier, Formentera 2018